top of page

Hvordan gør jeg danskundervisningen motiverende?

Jeg befinder mig i lidt af en personlig og professionel udvikling for tiden. I mit privatliv finder jeg al mere tid til at dyrke yoga og lære om mental sundhed, mens jeg som professionel oversætter fokuserer på at diversificere og udvikle mig gennem uddannelse og kurser. En spændende proces, der kun giver mere blod på tanden til at udforske nyt. Det er derfor, jeg har bestemt mig for at begynde at undervise i dansk for begyndere igen. Jeg underviste tre russiske kvinder i dansk, mens jeg boede i Spanien, og jeg glæder mig virkelig til at tage udfordringen op igen. At tænke i kreative baner og finde de bedste forklaringer ved sproglige udfordringer. Jeg starter om tre uger og er så småt begyndt at planlægge. Det er selvfølgelig vigtigt, at undervisningen er både struktureret, interessant og motiverende.Her er derfor nogle tips til, hvordan du kan undervise i dansk på en engagerende måde:

  • Brug en række aktiviteter og materialer Nøgleordet her er VARIATION! Det er vigtigt at holde dine elever engagerede og motiverede, så sørg for at bruge forskellige aktiviteter og materialer i dine lektioner. Uanset hvor unge eller gamle vi er, siger min erfaring mig, at spil og rollespil er noget af det mest sjove og effektive at inkludere i undervisningen. Konkrete idéer: - Brug endelig masser af visuelle midler i undervisningen såsom flashcards, kortere videoklip og lydfiler, uanset elevens alder. Det er så meget lettere at forstå indhold og genkalde ord fra timerne, hvis de er understøttet med billeder og lyd. - De danske tal er en udfordring for udlændinge at lære, men et spil bingo med en lille præmie gør det hele lidt sjovere. I mine timer skiftedes vi til at være opråber, så de både kunne lytte til min udtale af tallene samt sammenligne og rette hinanden. - Min erfaring er også, at rollespil er ideelt, når det kommer til at træne udtale og huske ord i en kontekst. Det fører samtidig til mange smil og muligheden for at grine lidt af sig selv. - En idé, jeg også er vild med, men som kræver, at man allerede har opbygget et mindre ordforråd, er at inkludere sange i undervisningen. Min fantastiske spansklærer i Málaga afspillede spanske sange i timerne, mens vi sad med teksten foran os og skulle udfylde de manglende ord på linjerne.

  • Gør dine lektioner relevante for elevens interesser og behov Hvis du kan få dine elever til at se, hvordan det danske sprog er relevant for deres liv, vil de være mere motiverede til at lære det. Spørg ind til: - Hvorfor personen vil lære dansk. Skyldes det et job, dansktalende familie, en planlagt flytning til Danmark eller måske lysten til den udfordring, det er at lære et fremmedsprog? - Om eleven lærer bedre på én måde en på en anden. Jeg lærer for eksempel bedst ved at i ro og fred læse og skrive om noget, for derefter at bruge det rent praktisk i en samtale. - Om eleven gerne vil fokusere lige meget på læsning, lytning, skrivning og tale. Alle fire elementer bør inkluderes i undervisningen, men hvis en person begynder at lære et sprog for at kunne kommunikere med dansktalende familiemedlemmer, er det oplagt at fokusere lidt mere på lytning og tale i starten. Find ud af, om eleven har nogle hobbyer og interesser, som du kan bruge i undervisningen. Alt fra danske tegneserier og børnebøger til nyhedsartikler og blogindlæg kan inkorporeres i undervisningen, hvis det motiverer den studerende. Lad eleven læse om emner, der interesserer ham eller hende, og måske skrive et kort afsnit eller forberede en lille præsentation til næste time.

  • Skab et positivt og støttende læringsmiljø Dine elever skal føle, at det er positivt at stille spørgsmål og helt okay at lave fejl - endda en naturlig del af processen. Sørg for at rose dine elever for deres indsats og tilskynde dem til at fortsætte med at lære. Start altid med det mest grundlæggende inden du avancerer, gentag tingene mange gange og bliv ved med at øve jer sammen i klassen. Måske har du, ligesom mig, prøvet at sidde i en klasse med et alt for højt niveau eller haft en lærer med for store ambitioner på elevernes vegne. Der er ikke noget, der kan dræbe motivationen, som en lærer, der stresser og går for hurtigt frem. Der skal være god mulighed for at øve sig og virkelig forstå det lærte materiale, inden læreren går videre til det næste emne. Sidst, men ikke mindst, tager det jo tid at lære et nyt sprog, så vær tålmodig med dine elever, når de laver fejl. Vi lærer alle i vores eget tempo, har flair for forskellige ting og har forskellige forudsætninger, så en god portion tålmodig er afgørende fra en lærers side.

留言


Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page